NR. 161 PDF Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Albert   
woensdag 05 mei 2010 15:03

Het huis in Sonov, nummer 161 - in eigendom van Albert en Hilda Rodenboog - heeft door de jaren heen grote veranderingen ondergaan. De geschiedenis van het huis zal hier worden beschreven, geïllustreerd met diverse foto's van de verbouwingen.

Bij de koop van het huis hadden we gedacht één huis te hebben aangeschaft met aanbouw, vrijstaande garage. Al gauw bleek het te gaan om een onderdeel van een  complex van meerdere gebouwen waarvan er twee bij een brand in 1922 tot de grond zijn afgebrand.Het bestaande gebouw bezit een hal met meloengewelven en twee slaapkamers met ook dit soort gewelven. In de hal wordt de trapopgang gesierd met een natruurstenen pilaar. De kelder bestaat uit twee ruimten, waarvan we 1 hebben ingericht als een stille knip. Op de eerste verdieping zin twee hele grote slaapkamers aangelegd en twee grote, daarnaast is er een grote hal  en een badkamer met bad, douche en twee wastafels. In 2008 is er op verdieping twee  een tweetal slaapzalen gemaakt. Op begane grond is ook nog een tweede badkamer en kamer en woonkeuken. Inpandig is nog een grote sfeervolle schuur. De aanbouw is afgebroken en de buitenkant is volledig weer in de stijl 1865 gerestaureerd. Boven in het huis is Gods alziendoog door Zedenek en Vlademir aangelegd. Ook zijn de overige kalkzandstenen ornamenten aan de buitenzijde hersteld. Nieuwe ramen en paneeldeuren zijngereconstrueerd. Het terras en balkonnetje zijn voorzien van een smeedijzeren hek,De voorzijde van het huis heeft een hekje met een natuurstenen trap. In het bijenhok waren 15 bijenkorven die we hebben verkocht voor 15 liter honing aan de plaatselijke bevolking.Het bijenhok is door Hilda omgetoverd tot een kinderspeelplaats.Het varkenshok is omgebouwd tot de houtopslag.

De vrijstaande stenen schuur is ingebruik als gereedschapsbergplaats.

Probleem is de tuin.ca 27 are grond met merendeel hele forse stijgingspercentages. Vanaf dag 1 genereert de tuin hoofdbrekens!Het eerste jaar was onkruid bestrijding waaronder de vele brandnetels en verwijderen van het kreupelhout. In het tweede jaar werden de kolossale bomen op de heuvel naast het huis geveld. Keine Baume neben das Haus is de stelregel van de  buurman. De heuvel blijkt uit veel steen te bestaan en het puin ligt overal. De bomen blijken op muurresten te staan (opschieters) Het lezen van het boekje over Sonov leert dat er oorspronkelijk vier huizen hebben gestaan. Karel vindt in jaar 2 midden in de tuin een kuil met een half uitgegraven natuurstenen pilaar. Deze wordt door Karel met veel geduld en toewijding uitgegraven en voor de ingang geplaatst. In de week daarop filosoferen Albert en Karel over de mogelijkheid dat er meer onder de heuvel moet zijn. Na enig rekenwerk wordt besloten te gaan graven recht voor in de tuin ongveer in het midden op het hoogste punt. Daarvoor had karel al een stuk muur met een stukje voorplein blootgelegd. De graafpartij had onmiddellijk succes, we stootten op een muur, en daarna  op een kelder met gedeeltelijk nog in tact zijnde gewelven. De beer was los ! Nadat Karel en Margreet naar huis waren ging het graven onverdroten door. zelfs Hilda stond aan de schop. De meest wilde plannen ontstonden, een zwambad tussen de opgeggraven muren.Geen enkele aannemer was warm te krijgen. Een shovel erop en weghalen was het advies. Nadat de kelder weer was dichtgemetseld ivm instortingsgevaar in relatie met de kinderen, is op een andere plaats een gedeelte van de stal opgegraven. In 2009 de hele hoofdgang van ca 12 meter midden in het huis (het D.J Verwoerdpad) In voorjaar 2010 zijn de muurrestanten die uitgegraven zijn geconserveerd en de overige conouren van het huis gelokaliseerd. Wordt vervollgd !

Op 18 oktober 2010 valt er in 1 nacht 40 cm natte sneeuw op het dak van de schuur. De losstaande schuur heeft een platdak dat slechts een beetje afloopt. De overspanning van 5 meter van houten palen is niet sterk genoeg; Het dak is niet inzakt maar de balkjes vertonen scheuren. Er wordt besloten een nieuw dak met robuuste balken te plaatsen en de schuur wordt gestukt in kleur en stijl van het huis. De deuren uit de communistische periode worden vervangen door houten deuren.

De opgegraven muren van de ruïne worden hersteld en verstevigd in 2010. De winters met ca - 30 C (Zeer strenge vorst) zorgen ervoor dat de slechte funderingen onderaan helemaal poreus worden en afbrokkelen zodat instorten dreigt !.

Dit leidt eind 2011 tot een rigoreuze aanpak; er komt een prachtige trap naar het platteau. De hoofdmuur krijgt een nieuwe fundering en in de contouren van de oude paardestal van het hoofgebouw wordt een prachtig tuinhuis gebouwd met een heel groot terras . De buitenmmur is qua contour in tact gebleven. Het DJ Verwoerdpad is helaas weer onder het zand verdwenen.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laatst aangepast op zondag 29 juli 2012 16:20
 

Log-in formulier