De Geschiedenis van Sonov PDF Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Albert   
maandag 11 augustus 2008 22:13

De geschiedenis van het dorp Sonov.

De naam van het dorp komt waarschijnlijk van het woord "der schöne Hof".In de kerkhofmuur komt het jaartal 1112 voor.Het gebied kent een bewogen geschiedenis. Tot en met de tweede wereld oorlog was het gebied onder duitse invloed. Het maakte namelijk deel uit van sudeten Duitsland.

Het gebied rondom het Broumovskomassief (Braunauerlandschaft)bevat 19 kleine dorpjes met als middelpunt het stadje Broumov met het grote dominicaner klooster. De - doodlopende -weg van Broumov naar Sonov bedraagt 5 kilometer . Het dorp is  7,6 kilometer lang en het het ligt in boven Sonov waar wij wonen ca 550 meter boven NAP. In 1885 woonder er ca 1800 bewoners waarvan 99% duitsers ! In 1961 nog ongeveer 400, waarvan 0% Duitser. In de hoogconjunctuur van de 19e eeuw waren er ruim 60 boerenhoven met vier gebouwen in een vierkant gebouwd. Nu zijn er nog 2 volledig gaaf bewaard.

In 1865 is Sonov 161 gebouwd als onderdeel van een 4 delige boerderij. Slechts 1 gebouw staat er nog, waarschijnlijk het renteniershuis dat standaard als 1 van de vier gebouwen werd neergezet.In de kroniek van Sonov (Schönau) hebben we de twijfelachtige eer om als boerenbedrijf te worden genoemd.In 1922 branden 2 gebouwen af door blikseminslag. De eigenaren waren Josef Knittel (162) en Richard Knittel (163). Veel van het vee kwam in vlammen om.

Op 158 woont de familie van Duinen, onze vrienden, van deze statek staan er nog twee gebouwen, het hoofdgebouw, en het poortgebouw, waarschijnlijk weer de rentenierswoning waar de familie Tettelaar heeft gewoond. In 2012 heeft Van Duinen ook dit huis gekocht.  Beide huizen zijn inmiddels ook helemaal in stijl gerenoveerd.

Op een warme zomerdag in 2006 , aan het einde van de vakantie in Horicky van de hele familie Rodenboog, is olv Jarmilla Bomova voor het eerst  Sonov bezocht Het was het laatste huis in een reeks. Volgens Jarmilla moest je niet in Sonov gaan wonen, onvriendelijk en allemaal communistisch.
Bij het eerste bezoek viel het tegendeel op, een alleraardigste schapenboer Vladimir en zijn charmante vrouw Monika stonden al bij het huis ons te begroeten. De eigenaren van het huis 161 had zich in het dorp niet erg geliefd gemaakt. Men was blij met onze komst ! Op 23 oktober 2006 werd de koopovereenkomst getekend; zo-ook voor de familie van Duinen die direct pand 159 erbij kochten.

De eerste week was spartaans; geen keuken, geen wc met spoeling, gras tot aan het dak, op het terrein "vonden'we nog drie gebouwen onder en achter de chaos aan onkruit/bomen.

Na een succesvolle verbouwing olv Proxion uit Nachod is het huis december 2006 enigszins bewoonbaar. Er is een keuken , en een boiler in de badkamer.Helaas viel de boiler met donderend geraas in een nacht naar beneden. Veel water, geen licht en erg koud. End goed/ all goed.Zomer 2007 was het huis binnen af en eind 2008 ook de buitenkant.

De losse schuur is in 2010 van een nieuw dak voorzien en gestukt in structuur en kleuren van het huis.

Zomer 2012 is de tuin in stijl gebracht, met onder anderen een bij het huis passend tuinhuis

Laatst aangepast op zondag 29 juli 2012 11:06
 

Log-in formulier